DENIOS Finland
Kavallinmäki 15 A
Espoo
02710

Tel.: +358 20 735 4960
Email: info@denios.fi
Internet: www.denios.fi

ATEX-merkinnät - Standardit ja vyöhykeluokitus yksityiskohtaisesti selitettyinä

Käsitelläänkö yrityksessänne syttyviä tai räjähtäviä aineita? Silloin laitteidesi ATEX-merkinnät antavat sinulle tietoa suojauskäsitteistä, käyttökohteista, laiteryhmistä ja lämpötilaluokista. Räjähdyssuojamerkinnän tavoitteena on vähentää vaaroja ja varmistaa niiden työntekijöiden suojelu ja turvallisuus, jotka käyttävät laitteita ja suojajärjestelmiä räjähdysvaarallisissa tiloissa. Tässä artikkelissa annetaan kattava yleiskatsaus ATEX-direktiiveistä, vyöhykeluokituksista ja sertifioinneista.

ATEX-merkinnät: Lyhyt ja tiivis selostus

  • ATEX (lyhenne ranskankielisestä termistä, joka tarkoittaa räjähdysvaarallisia ilmaseoksia "atmosphères explosibles") käsittää kaksi EU:n räjähdyssuojausdirektiiviä: työterveyttä ja -turvallisuutta koskeva toimintadirektiivi 1999/92/EY (ATEX 137) ja räjähdysvaarallisissa tiloissa käytettäviä tuotteita koskevat tuotestandardit sisältävä tuotedirektiivi 2014/34/EU (ATEX 114).

  • Valmistajien on sertifioitava räjähdysvaarallisissa tiloissa käytettävät laitteet ja järjestelmät ATEX-tuotedirektiivin mukaisesti ja merkittävä ne vastaavasti.

  • ATEX-toimintadirektiivin mukaan työnantajien on laadittava räjähdyssuojausta koskevat turvallisuustoimenpiteet ja asiakirjat.

  • Turvallisuusvaatimukset määräytyvät ATEX-alueiden ja laiteluokkien luokittelun perusteella.

  • Yritysten on pantava ATEX-direktiivit täytäntöön, koulutettava henkilöstö ja tehtävä turvallisuustarkastuksia.

ATEX-direktiivien perusteet

Räjähdyssuojausta koskevat ATEX-direktiivit perustuvat kahteen päädirektiiviin: ATEX-toimintadirektiiviin 1999/92/EY ("ATEX 137") ja ATEX-tuotedirektiiviin 2014/34/EU ("ATEX 114"). Nämä kaksi direktiiviä on suunnattu räjähdysvaarallisissa tiloissa käytettävien laitteiden tai suojajärjestelmien valmistajille, käyttäjille ja operaattoreille. Direktiivien tavoitteena on estää räjähdysonnettomuudet yrityksissä. Ennaltaehkäisevä räjähdyssuojaus on mahdollista vain, jos vaaralähteet tai syttymisvaarat tunnistetaan hyvissä ajoin ja ryhdytään asianmukaisiin suojatoimenpiteisiin.

  • ATEX-tuotedirektiivissä säädetään, että räjähdysvaarallisissa tiloissa käytettäviksi tarkoitettuja laitteita, komponentteja ja suojajärjestelmiä saa myydä tai saattaa markkinoille vain, jos ne täyttävät tämän direktiivin erityisvaatimukset. Näin varmistetaan, että ne eivät aiheuta räjähdyksiä tavanomaisissa käyttöolosuhteissa. Tätä varten näille tuotteille on suoritettava niin sanottu vaatimustenmukaisuuden arviointimenettely. Ensisijaisena tavoitteena on suojella laitteita, käyttäjiä, koneen käyttäjiä ja muita työntekijöitä. ATEX-tuotedirektiivi koskee räjähdyssuojattujen laitteiden valmistajia. Tämä EU-direktiivi on saatettu osaksi kansallista lainsäädäntöä räjähdyssuojatuoteasetuksella.

"Laitteeseen" kuuluvat koneet, varusteet, kiinteät tai liikkuvat laitteet, ohjaus- ja laiteosat sekä varoitus- ja torjuntajärjestelmät. Ne on tarkoitettu käytettäväksi yksittäin tai yhdessä energian tuottamiseen, siirtämiseen, varastointiin, mittaamiseen, ohjaamiseen ja muuntamiseen sekä materiaalien käsittelyyn. Niissä on myös mahdollisia syttymislähteitä, jotka voivat aiheuttaa räjähdyksen.

"Komponentit" ovat osia, jotka ovat välttämättömiä laitteiden ja suojajärjestelmien turvallisen toiminnan kannalta. Ne eivät kuitenkaan itsessään täytä itsenäistä tehtävää.

  • Eurooppalainen ATEX-toimintadirektiivi on suunnattu ensisijaisesti työnantajille ja laitosten käyttäjille. Siinä määritellään vähimmäisvaatimukset niiden työntekijöiden terveyden ja turvallisuuden parantamiseksi, jotka voivat olla vaarassa työskennellessään räjähdysvaarallisissa tiloissa. Työnantajien on laadittava räjähdyssuojausasiakirja osana riskinarviointia ja toteutettava perussuojatoimenpiteet räjähdyskelpoisten ilmaseosten muodostumisen estämiseksi, tehokkaiden syttymislähteiden syntymisen välttämiseksi tai mahdollisen räjähdyksen vaikutusten rajoittamiseksi vaarattomalle tasolle.

Suurin ero näiden kahden direktiivin välillä on soveltamisalassa: ATEX-toimintadirektiivissä säädetään työntekijöiden turvallisuudesta ja suojelusta räjähdysvaarallisissa tiloissa, kun taas ATEX-tuotedirektiivissä määritellään räjähdysvaarallisissa tiloissa käytettäviksi tarkoitettujen laitteiden ja suojajärjestelmien suunnittelua ja rakentamista koskevat terveys- ja turvallisuusvaatimukset.

Tuoteohjeet 2014/34/EU Toimintaohjeet 1999/94/EG
Tuotteiden valmistajia koskevat vaatimukset Työnantajia ja verkonhaltijoita koskevat vaatimukset
ATEX-luokitus ATEX-alueluokitus
Laitteiden riskit ja syttymislähteet analysoidaan Toiminta-alueiden vaaralliset alueet analysoidaan
Vaatimustenmukaisuusvakuutus Räjähdyssuojausasiakirja
i

ATEX-direktiiviin 2014/34/EU liittyy ATEX-opas, joka toimii orientoivana apuvälineenä kaikille osapuolille, jotka ovat tekemisissä räjähdysvaarallisissa tiloissa käytettävien laitteiden ja suojajärjestelmien kanssa. Se ei kuitenkaan ole oikeudellisesti sitova asiakirja, vaan toimii ainoastaan tukena ja suunnannäyttäjänä eurooppalaisten vaatimusten täytäntöönpanossa. ATEX-opas on ladattavissa Euroopan unionin verkkosivuilta englanniksi.

ATEX-direktiivien noudattamatta jättämisellä voi olla vakavia seurauksia työnantajille, kuten oikeudellisia seuraamuksia ja sakkoja. Nämä seuraukset riippuvat yksittäisten EU:n jäsenvaltioiden erityisistä laista ja asetuksista.

Yhteenvetona voidaan todeta, että ATEX-direktiiveillä on perustavanlaatuinen merkitys räjähdyssuojauksen kannalta. Seuraavista syistä:

  • Turvallisuus räjähdysvaarallisissa ympäristöissä

  • Räjähdysvaarallisissa tiloissa käytettävien tuotteiden standardointi

  • Tavaroiden vapaa liikkuvuus Euroopan unionissa

  • Työvoiman suojelu

Mitä ovat räjähdysvaaralliset tilat?

Räjähdysvaaralliset tilat (Ex-alueet) ovat alueita, joissa voi esiintyä vaarallista räjähdyskelpoista ilmaseosta. Räjähdyskelpoinen ilmaseos on ilman ja syttyvien kaasujen, höyryjen, sumujen tai pölyjen seos. Räjähdyskelpoinen ilmaseos katsotaan vaaralliseksi vain, jos sitä esiintyy vaarallisia määriä. Tällaisia räjähdysvaarallisia ilmaseoksia ja räjähdysvaarallisia vyöhykkeitä esiintyy pääasiassa öljy-, kaasu- ja petrokemianteollisuudessa, huoltoasemilla ja kemianteollisuudessa.

ATEX-direktiivin mukaan nämä alueet jaetaan eri luokkiin räjähdysvaaran mukaan. Nämä luokat jaetaan kolmeen ATEX-alueeseen eli räjähdyssuojavyöhykkeeseen. Tämä vyöhykeluokitus auttaa tunnistamaan alueet, joilla voi esiintyä räjähdyskelpoinen ilmakehä, ja määrittämään, mitkä laitteet soveltuvat näille räjähdysvaarallisille alueille.

Näillä vyöhykkeillä saa käyttää vain sopivia ATEX-sertifioituja laitteita, jotta saavutetaan mahdollisimman suuri turvallisuus ja minimoidaan räjähdysvaara. Nämä vyöhykkeet eivät voi olla vain yrityksen sisäisiä alueita vaan myös laitoksen sisäisiä alueita. Vyöhykkeet, joilla voi esiintyä räjähdysvaarallisia ilmaseoksia, on merkitty keltaisilla kolmiomaisilla varoituskylteillä, joissa on kirjaimet EX.

Vyöhykkeet luokitellaan niiden aiheuttaman vaaran mukaan, ja niissä otetaan huomioon vaarallisen räjähdyskelpoisen ilmaseoksen esiintymistiheys ja kesto. Vyöhykkeitä on kahta päätyyppiä: kaasun Ex-vyöhykkeet (0, 1, 2) ja pölyn Ex-vyöhykkeet (20, 21, 22). Jaottelu on seuraava:

  • Vyöhyke 0/20: Tällä vyöhykkeellä räjähdyskelpoinen ilmaseos on läsnä jatkuvasti, pitkiä aikoja tai usein.

  • Vyöhyke 1/21: Tällä vyöhykkeellä esiintyy toisinaan räjähdyskelpoinen ilmaseos normaalin toiminnan aikana.

  • Vyöhyke 2/22: Normaalikäytössä vaarallista räjähdyskelpoista ilmaseosta esiintyy harvoin ja vain lyhyen aikaa.

Räjähdysaltis ilmapiiri Palavat kaasut Palavat pölyt
Jatkuva tai pitkäaikainen läsnäolo (yli 1000 tuntia vuodessa) Vyöhyke 0 Vyöhyke 20
Satunnaisesti läsnä (yli 10 ja alle 1000 tuntia vuodessa) Vyöhyke 1 Vyöhyke 21
Käytettävissä vain lyhyen aikaa (alle 10 tuntia vuodessa) Vyöhyke 2 Vyöhyke 22

Luokan 1 laitteet tarjoavat korkeimman turvallisuustason, ja niitä voidaan käyttää kaikilla vyöhykkeillä, myös räjähdysvaarallisimmilla vyöhykkeillä 0 ja 20.

Laitekategoria Käyttö
1 Vyöhyke 1, 2, 20, 21 tai 22
2 Vyöhyke 1, 2, 21 tai 22
3 Vyöhyke 2 tai 22

ATEX-vyöhykkeiden määrittely edellyttää tuotantotilojen perusteellista tutkimista, ja asiantuntijoiden olisi tehtävä se, jotta työalue voidaan suunnitella turvallisesti ja asianmukaisesti. Ex-alueiden tarkka luokittelu ja merkitseminen sekä laiteluokan oikea valinta turvallisuusvaatimusten mukaisesti ovat ratkaisevan tärkeitä turvallisuuden ylläpitämiseksi ja räjähdysvaaran vähentämiseksi.

ATEX-laitteiden merkinnät

ATEX-direktiivin mukaan jokaisessa räjähdysvaarallisissa tiloissa käytettävässä laitteessa, suojajärjestelmässä ja asennuksessa on oltava seuraavat vähimmäistiedot.

  • Valmistajan nimi, rekisteröity toiminimi tai rekisteröity tavaramerkki ja osoite

  • CE-merkintä ja ilmoitetun laitoksen numero

  • Sarjan ja tyypin nimitys

  • Erä- tai sarjanumero, tarvittaessa

  • Valmistusvuosi

  • Räjähdyssuojausmerkki ja sen jälkeen laiteryhmän ja -luokan yksilöivä merkki

Seuraavassa esimerkissä esitetään kaasua ja pölyä sisältävissä ilmaseoksissa käytettävien laitteiden räjähdyssuojausmerkinnät:

Kuusikulmaisesti kehystettyä EX-symbolia seuraa symboliryhmiä, jotka kuvaavat räjähdysvaarallisissa tiloissa käytettäviä laitteita.

ATEX-direktiivissä tuotteet luokitellaan kahteen laiteryhmään niiden käyttöalueen mukaan.

Laiteryhmä Käytettäväksi seuraavissa kohteissa
I Kaivokset (maanpäälliset ja maanalaiset)
II Kaikki muut räjähdysvaaralliset tilat (ei kaivostoiminta)

Ryhmissä I ja II on vielä alajakoja laiteluokkiin (M1 ja M2 ryhmässä I ja 1, 2 ja 3 ryhmässä II), joihin valmistajien laitteet on luokiteltava. Mitä todennäköisempää on, että räjähdyskelpoinen ilmaseos esiintyy, sitä korkeammat ovat käytettävien laitteiden turvallisuusvaatimukset.

Seuraavassa taulukossa esitetään laiteryhmän II syttymisvaarat. Esimerkiksi laiteryhmään 1 kuuluvalla laitteella on oltava erittäin korkea turvallisuustaso, ja se on tarkoitettu tiloihin, joissa räjähdyskelpoinen ilmaseos on "jatkuvasti tai pitkiä aikoja tai usein". Vaadittu turvallisuustaso on varmistettava laitteella myös harvoin esiintyvien laitehäiriöiden varalta.

Laiteryhmä Tehokkaiden syttymislähteiden välttäminen Turvallisuuden taso Voidaan käyttää vyöhykkeillä Räjähdyskelpoisten ilmaseosten esiintyminen
3 Normaalikäytössä Normaali 2 22 Harvinaiset ja lyhytaikaiset
2 Jopa normaaleissa toimintahäiriöissä Korkea 1, 2 21, 22 Toisinaan
1 Jopa harvinaisten toimintahäiriöiden sattuessa Erittäin korkea 0, 1, 2 20, 21, 22 Pitkäaikainen, pysyvä tai usein toistuva

Tuotteiden merkinnät (G kaasulle, D pölylle, GD molemmille) osoittavat niiden soveltuvuuden tiettyihin räjähdysvaarallisiin tiloihin. Vyöhykkeet on määritelty ATEX-direktiivin 137 mukaisesti, ja ne on luokiteltu ryhmiin/luokkiin.

Jos vaarallisen räjähdyskelpoisen ilmaseoksen syntymistä ei voida estää ensisijaisilla räjähdyssuojaustoimenpiteillä, on toteutettava toissijaisia suojatoimenpiteitä räjähdyskelpoisen ilmaseoksen syttymisen estämiseksi eri tavoin. Suojaustyypillä luokitellaan erilaisia teknisiä toimenpiteitä, joilla varmistetaan, ettei laitteessa tai sen käytön aikana esiinny syttymislähteitä. ATEX-merkinnöissä tämä osoitetaan tietyillä kirjaimilla.

Yksi esimerkki on kirjain Ex "i", joka tarkoittaa sähkölaitteiden luontaista turvallisuutta. Tämäntyyppisessä suojauksessa virran ja jännitteen syöttöä rajoitetaan siten, että räjähdyskelpoisen seoksen syttymiselle ei ole riittävästi syttymisenergiaa.

Muut kaasuilmakehässä olevien sähkölaitteiden suojaustyypit:

  • Paloturvallinen kotelointi: Ex d

  • Lisääntynyt turvallisuus: Ex e

  • Paineistettu kotelo: Ex p

  • Öljykotelointi: Ex o

  • Kapselointi: Ex m

  • Hiekkakotelointi: Ex q

  • Vyöhykkeen 2 suojaustyyppi: Ex n

  • Erityinen suojaustyyppi: Ex s

Kaasut luokitellaan räjähdysryhmiin niiden syttyvyyden ja syttymisen läpäisykyvyn mukaan. Kaasujen vaarallisuus kasvaa ryhmästä IIA ryhmään IIC.

Räjähdysryhmä (kaasu) Esimerkki kaasusta
I Metaani
IIA Propaani
IIB Etyleeni
IIC Vety

EPL (Equipment Protection Level) -merkintä seuraa merkinnän lopussa. Laitteen suojaustaso määräytyy sen mukaan, kuinka todennäköisesti laitteesta voi tulla syttymislähde. IEC 60079-0:n mukaan räjähdysvaarallisten tilojen laitteet luokitellaan kolmeen suojaustasoon. Seuraavassa taulukossa verrataan eri EPL-tasoja vastaaviin laiteluokkiin.

Kaasut, höyryt ja sumut

Laitekategoria Suojaustaso EPL Turvallisuustaso Voidaan käyttää vyöhykkeillä
1G Ga Erittäin korkea 0, 1, 2
2G Gb Korkea 1, 2
3G Gc Normaali 2

Pölyt

Laitekategoria Suojaustaso EPL Turvallisuustaso Voidaan käyttää vyöhykkeillä
1D Da Erittäin korkea 20, 21, 22
2D Db Korkea 21, 22
3D Dc Normaali 22

Kaivostyömaat, jotka ovat vaarassa räjähtää

Laitekategoria Suojaustaso EPL Turvallisuustaso Voidaan käyttää vyöhykkeillä
M1 Ma Erittäin korkea Jatkuva toiminta räjähdysalttiissa tiloissa
M2 Mb Korkea Sammuta Ex-alueella

Lisäksi direktiivissä määritellään kaasujen lämpötilaluokat (T1-T6) ja määritetään enimmäispintalämpötilat ja syttymislämpötilat. Laitteita saa käyttää räjähdysvaarallisissa tiloissa vain, jos niiden suurin pintalämpötila on alle ympäröivän räjähdysvaarallisen seoksen syttymislämpötilan.

Lämpötilaluokka Sallittu enimmäispintalämpötila Kaasu-ilmaseosten syttymislämpötila-alueet
T1 450 °C >450 °C
T2 300 °C 300-450 °C
T3 200 °C 200-300 °C
T4 135 °C 135-200 °C
T5 100 °C 100-135 °C
T6 85 °C 85-100 °C

DENIOKSEN verkkokaupassa kaikki räjähdysvaarallisiin tiloihin soveltuvat tuotteet on merkitty sellaisiksi ja niillä on voimassa oleva ATEX-sertifiointi.

Nestepölynimurit: Esimerkki ATEX-merkinnästä

PumpOut ATEX nesteenpoistolaite verkkokaupassa

  • Ex-merkintä: Ex II 2 D Ex h IIIB T135°C Db X

  • Ex: Laite soveltuu käytettäväksi räjähdysvaarallisissa tiloissa.

  • II: Laite on tarkoitettu käytettäväksi kaivosteollisuuden ulkopuolisilla alueilla.

  • 2: Laite soveltuu käytettäväksi alueilla, joilla voi satunnaisesti esiintyä räjähdyskelpoisia ilmaseoksia.

  • D: Laite on erityisesti suunniteltu käytettäväksi alueilla, joilla on pölyräjähdysvaara.

  • Ex h: Ilmaisee räjähdyssuojauksen tyypin, tässä tapauksessa yleinen.

  • IIIB: Laiteryhmä IIIB soveltuu johtamattomalle pölylle.

  • T135°C: Laitteen pintalämpötila ei ylitä 135 °C, mikä on tärkeää pölypilvien syttymisen estämiseksi.

  • Db: Osoittaa, että laite soveltuu käytettäväksi vyöhykkeellä 21 (satunnainen palavan pölyn esiintyminen).

  • X: Saattaa merkitä turvallisen käytön erityisehtoja, jotka selitetään tarkemmin laitteen asiakirjoissa.

Tarkistuslista - Räjähdyssuojattujen laitteiden valinta

Yritysten turvallisuusasiantuntijoiden olisi kiinnitettävä huomiota tiettyihin ominaisuuksiin, kun he valitsevat räjähdysvaarallisissa ympäristöissä käytettäväksi sopivia laitteita:

  • Räjähdyssuojasymbolin olemassaolo.

  • Määritellyn laiteryhmän soveltuvuus aiotulle käyttöalueelle.

  • Määritellyn laiteluokan soveltuvuus käytettäväksi määritellyillä vyöhykkeillä.

  • Laitteen suurimman sallitun pintalämpötilan noudattaminen, jonka on aina oltava alle vastaavan kaasun tai höyry-ilmaseoksen syttymislämpötilan.

  • Erityisvaatimusten tai -olosuhteiden huomioon ottaminen.

ATEX-sertifiointi: Tarve ja prosessi

Jokaisen järjestelmän, laitteen tai koneen, joka voi olla syttymislähde ja siten laukaista räjähdyksen, valmistajan on sertifioitava se ATEX-tuotteeksi. Syttymislähteitä ovat kuumat pinnat, kuumat kaasut, mekaanisesti syntyvät kipinät, kitkalämpö, sähkömagneettiset kentät, optinen säteily, eksotermiset reaktiot ja salamaniskut.

Seuraavassa on yleiskatsaus tuotteista, jotka edellyttävät ATEX-sertifiointia:

  • Sähkölaitteet: Tähän kuuluvat kaikenlaiset sähkölaitteet, joissa on syttymissuojaus, kuten kytkimet, valaistuslaitteet, anturit, sähkömoottorit ja muut sähkökomponentit, joita käytetään räjähdysvaarallisissa tiloissa.

  • Mekaaniset laitteet: ATEX-sertifiointi koskee sähkölaitteiden lisäksi myös mekaanisia laitteita, joita käytetään räjähdysvaarallisissa tiloissa. Tähän kuuluvat mekaaniset työkalut, pumput, venttiilit, säiliöt ja muut mekaaniset laitteet.

  • Mobiililaitteet: Räjähdysvaarallisissa tiloissa käytettävien elektronisten mobiililaitteiden, kuten taulutietokoneiden, kämmentietokoneiden ja vastaavien laitteiden, on myös oltava ATEX-sertifioituja turvallisuuden varmistamiseksi.

  • Mittaus- ja valvontatekniikka: Räjähdysvaarallisissa tiloissa käytettävät mittaus- ja valvontatekniikan laitteet, kuten anturit, mittalaitteet ja ohjausjärjestelmät, edellyttävät myös ATEX-sertifiointia.

Ex-hyväksynnän saaneissa tuotteissa on erityinen Ex-suojausmerkintä, ja ne ovat ratkaisevan tärkeitä räjähdysvaarallisten tilojen turvallisuuden kannalta.

ATEX-sertifioinnin saamiseksi valmistajien on täytettävä useita kriteerejä, jotka voivat vaihdella laitetyypin ja käyttöympäristön mukaan. ATEX-sertifioinnin vaatimukset ovat yleensä seuraavat:

  • Vaatimustenmukaisuuden arviointimenettely: Valmistajan on suoritettava vaatimustenmukaisuuden arviointimenettely asiaankuuluvien säännösten, standardien ja direktiivien mukaisesti. Tämä on ratkaiseva vaihe ATEX-tuotedirektiivien mukaisen ATEX-sertifioinnin saamiseksi.

  • Sertifiointimenettely: ATEX-laitekategorian mukaan on valittava sopiva sertifiointimenettely. Tämä menettely on osa yleistä vaatimustenmukaisuuden arviointimenettelyä.

  • Syttymisvaaran arviointi: Valmistaja on velvollinen suorittamaan laitteen aiheuttamien syttymisvaarojen arvioinnin. Tähän sisältyy mahdollisten syttymislähteiden tunnistaminen ja arviointi.

  • Luokittelu: Syttymisvaaran arvioinnin jälkeen valmistaja luokittelee laitteen ennalta määriteltyihin luokkiin ATEX-direktiivien erityisvaatimusten mukaisesti.

ATEX-todistuksen voi antaa vain valtuutettu ulkopuolinen taho. Tämä laitos on erityisesti vastuussa tuotteiden testaamisesta ja sertifioinnista ATEX-direktiivin vaatimusten mukaisesti. Sertifiointilaitos suorittaa tarvittavat testit ja tukee yritystä ATEX-testaukseen liittyvissä muodollisuuksissa.

ATEX-vaatimustenmukaisuus vahvistetaan sertifiointiprosessin lopussa todistuksella, jonka perusteella valmistaja voi myydä tuotetta kansainvälisillä markkinoilla. Laite voidaan merkitä ATEX-logolla, joten sitä saa käyttää tietyssä räjähdysvaarallisessa ympäristössä.

ATEX:in käytännön toteutus yrityksessä

Yritysten, jotka työskentelevät räjähdysvaarallisissa tiloissa, olisi perehdyttävä ATEX-direktiiviin, jotta ne voivat toteuttaa räjähdyssuojauksen lainsäädännön mukaisesti.

Työntekijöille voidaan tiedottaa ATEX-direktiiveistä erilaisin koulutus- ja valistustoimenpitein. Näitä ovat:

  • Henkilöstön osallistuminen: Työntekijöiden aktiivinen osallistuminen ATEX-ohjeiden täytäntöönpanoprosessiin heidän ymmärtämyksensä ja hyväksyntänsä lisäämiseksi.

  • Koulutus ja valistus: Jatkuvien koulutuskurssien, työpajojen ja tiedotustilaisuuksien järjestäminen työntekijöiden tietoisuuden lisäämiseksi ATEX-direktiiveistä, räjähdyssuojauksen merkityksestä ja räjähdysvaarallisten tilojen erityisvaatimuksista.

  • Tehokas viestintä: Turvallisuuspolitiikkojen ja -menettelyjen selkeä ja ymmärrettävä viestintä sen varmistamiseksi, että työntekijät ymmärtävät ATEX-ohjeiden merkityksen ja osaavat soveltaa niitä oikein.

  • Säännölliset tarkastukset: Säännölliset tarkastukset ja auditoinnit, joilla valvotaan ATEX-direktiivien noudattamista ja varmistetaan, että työntekijät saavat riittävästi tietoa ja koulutusta.

Näillä toimenpiteillä parannetaan työntekijöiden ymmärrystä ATEX-direktiiveistä ja varmistetaan räjähdysvaarallisia tiloja koskevien säännösten noudattaminen.

Usein kysytyt kysymykset ATEX:ista (FAQ)

Alla on usein kysyttyjä kysymyksiä ATEX-direktiiveistä ja räjähdysvaarallisissa tiloissa käytettävien laitteiden merkinnöistä.

Mikä on ATEX-direktiivi?

ATEX-direktiivi on kokoelma EU:n säädöksiä, joissa määritellään räjähdysvaarallisissa tiloissa käytettävien laitteiden ja työympäristöjen turvallisuusstandardit. Sen tarkoituksena on varmistaa henkilöiden ja laitteiden suojaaminen alueilla, joilla on syttyvien kaasujen, höyryjen tai pölyjen aiheuttama räjähdysvaara. Direktiivi sisältää määräyksiä laitteiden merkinnöistä, tarvittavista turvallisuustoimenpiteistä ja sertifiointimenettelyistä. Se on jaettu kahteen pääosaan: ATEX-tuotedirektiivi (2014/34/EU) valmistajille ja ATEX-käyttödirektiivi (1999/92/EY) järjestelmien ylläpitäjille. ATEX-direktiivin noudattaminen antaa tuotteelle myyntiluvan Euroopan unionissa.

Mikä on ATEX-sertifiointi?

Termi ATEX on johdettu ranskankielisestä ilmaisusta "Atmosphères Explosibles". Jos laitteissa tai koneissa on ATEX-sertifiointi, se tarkoittaa, että ne soveltuvat käytettäviksi räjähdysvaarallisissa ympäristöissä.

Milloin ATEX-direktiiviä on sovellettava?

ATEX-direktiivin mukainen vaatimustenmukaisuuden arviointi ja CE-merkintä ovat pakollisia räjähdysvaarallisissa tiloissa käytettäville sähköisille ja muille kuin sähköisille laitteille. Näillä toimenpiteillä vahvistetaan, että tuotteet ovat ATEX-vaatimusten mukaisia, ja ne voidaan saattaa EU:n markkinoille. Vastuu direktiivin ja olennaisten terveys- ja turvallisuusvaatimusten noudattamisesta on valmistajalla.

Mitkä tuotteet on vapautettu ATEX-direktiivistä?

ATEX-direktiivi ei koske seuraavia

  • Henkilökohtaiset suojavarusteet

  • Kotitalouksissa ja muissa kuin kaupallisissa ympäristöissä käytettäväksi tarkoitetut tuotteet

  • Lääketieteelliset tuotteet

  • Räjähdysvaarallisia aineita tai epävakaita kemiallisia aineita sisältävät tuotteet tai laitteet ja suojajärjestelmät

Millä aloilla ja teollisuudenaloilla ATEX-direktiivit ovat merkityksellisiä?

ATEX-direktiivi on tärkeä viitekehys teollisuudelle, joka käsittelee syttyviä tai räjähdysvaarallisia aineita. Tämä koskee seuraavia keskeisiä aloja:

  • kemianteollisuus,

  • rakennusteollisuus,

  • metalliteollisuus,

  • maatalous,

  • puuteollisuus ja

  • jalostamot, jotka työskentelevät erityisesti raakaöljyn tai biokaasun parissa.

Mitä ATEX-vyöhykkeitä on olemassa?

ATEX-vyöhykkeissä alueet luokitellaan räjähdyskelpoisen ilmakehän esiintymisen mukaan kaasun Ex-vyöhykkeisiin (0, 1, 2) ja pölyn Ex-vyöhykkeisiin (20, 21, 22). Luokittelu auttaa tunnistamaan vaaralliset alueet ja määrittämään sopivat laitteet. Vyöhyke 0 tai 20 tarkoittaa räjähdyskelpoisen ilmaseoksen pysyvää esiintymistä, vyöhyke 1 tai 21 satunnaista esiintymistä ja vyöhyke 2 tai 22 tavanomaista puuttumista tai vain tilapäistä esiintymistä.

Onko ATEX-alue 2 luonnostaan turvallinen ja mitä tarkoittaa ATEX-alue 22?

ATEX-vyöhykettä 2 ei pidetä luonnostaan turvallisena. Normaaleissa käyttöolosuhteissa on epätodennäköistä, että ATEX-vyöhykkeellä 22 muodostuisi räjähdyskelpoinen ilmaseos, joka koostuu ilman ja palavien pölyhiukkasten seoksesta. Jos näin tapahtuu, se on harvinaista ja kestää vain lyhyen ajan. ATEX-direktiivin mukaan vyöhyke 22 luokitellaan alueeksi, jolla on keskisuuri riski räjähdysvaarallisten jauheena tai pölynä olevien palavien aineiden esiintymisestä. Vyöhykkeellä 22 käytettävien laitteiden merkinnöissä edellytetään toimenpiteitä syttymislähteiden estämiseksi normaalin käytön aikana, ja ne merkitään symboleilla Gc tai Dc.

ATEX-merkintä: Turvallisuus ja vaatimustenmukaisuus räjähdysvaarallisissa tiloissa

ATEX-direktiiveillä on keskeinen rooli laitteiden ja suojajärjestelmien vaatimustenmukaisuuden ja turvallisuuden varmistamisessa. Henkilöstön säännöllinen koulutus ja räjähdysvaarallisissa tiloissa käytettävien laitteiden asianmukainen merkitseminen näiden direktiivien mukaisesti ovat ratkaisevan tärkeitä turvallisen työpaikan ja räjähdysten ehkäisyn kannalta. Denios-verkkokauppa on oikea paikka ATEX-sertifioitujen tuotteiden hankintaan. Tarjoamme myös ladattavaksi asiantuntija-oppaita ja julisteen, joka sisältää onnistuneen räjähdyssuojauksen perusteet.

Autamme sinua mielellämme!

Puhelimitse, sähköpostitse tai verkkosivujemme chatissa- autamme ja neuvomme sinua mielellämme. Ota meihin yhteyttä!

Ilmainen konsultaatio 020 735 4960

Samankaltaisia julkaisuja

Ladataan…
i

Tekninen informaatio tällä sivulla on valmisteltu huolellisesti ja parhaan tietomme ja uskomme mukaan. Kuitenkaan DENIOS Oy ei voi antaa mitään takuuta tai ottaa vastuuta ajankohtaisuudesta, oikeellisuudesta tai täydellisyydestä lukijaa tai kolmatta osapuolta kohtaan sopimuksellisesti tai laillisesti. Tietojen ja sisällön käyttö omaan tai kolmannen osapuolen tarkoituksiin on siis omalla vastuulla. Joka tapauksessa noudata paikallista ja voimassa olevaa lakia.

Kirjaudu sisään
Autamme mielellämme!

Tavoitat meidät arkisin klo 8-16 numerosta 020 735 4960 tai myynti@denios.fi.

Tarkemmat yhteystietomme löydät täältä.