Suojakypärät ja suojavisiirit suojaksi työympäristön vaaroja vastaan. Laadukkaat Uvex- ja Schubert-merkkiset päänsuojaimet DENIOS-verkkokaupasta.
Työnantajan on osana riskinarviointia määritettävä kunkin työpaikan osalta, mitä työntekijöille aiheutuvia vaaroja ei voida vähentää teknisin tai organisatorisin toimenpitein. Näihin vaaroihin on reagoitava suojatoimenpiteillä, joihin kuuluu esimerkiksi tarvittavien henkilökohtaisten suojavarusteiden (henkilösuojainten) hankkiminen. Päänsuojaus on aina pakollinen, kun vaaroja aiheuttavat seuraavat tekijät:
Teollisuudessa päänsuojaimena käytetään yleensä suojakypärää tai suojalakkia. On tärkeää huomata, että suojalakki eivät voi korvata täysin suojaavaa kypärää. Ne eivät suojaa putoavilta tai heitetyiltä esineiltä tai liikkuvilta tai riippuvilta kuormilta. Suojakypärä on sovitettava täsmälleen käyttäjän pään koon mukaan, jotta se antaa täyden suojan. Varmista, että suojakypärän hihnat lepäävät suoraan pään päällä ja että pääpanta istuu tiukasti mutta ei purista. Tarranauha- ja ruuvikiristimet mahdollistavat erityisen mukavan päänsuojan säätämisen.
Standardeissa EN 397 ja EN 50365 määritellään, mitkä ominaisuudet suojakypärän on täytettävä. EN 397 standardin mukainen päänsuojaus suojaa ensisijaisesti putoavilta esineiltä ja niiden seurauksilta, kuten päävammoilta tai murtumilta. Jotkin mallit täyttävät myös sähköisiä ominaisuuksia koskevan vaatimuksen. Tällöin ne suojaavat myös lyhytaikaisessa, vahingossa tapahtuvassa kosketuksessa jännitteisiin osiin.
Jos suojakypärä on EN 50365 -standardin mukainen, sillä on sähköiset eristysominaisuudet (vaihtojännite enintään 1 000 V tai tasajännite enintään 1 500 V). Yhdessä muiden henkilönsuojainten kanssa ne estävät vaarallisen sähkövirtauksen pääsyn pään läpi kehoon. DENIOS-valikoimasta löydät kypärät, jotka täyttävät EN 397 ja EN 12492 vaatimukset.
Suojakypärillä ei ole säädettyä laillista säilyvyysaikaa. On kuitenkin olemassa ohjearvoja, jotka on otettava huomioon, jotta voi suojata itsensä ja työntekijänsä parhaalla mahdollisella tavalla. Termoplastisista materiaaleista (esim. PE, PP, PC, ABS, PP-GF, PC-GF) valmistettujen kypärien käyttöikä ei saa ylittää neljää vuotta. Lämpökovettuvista muoveista (esim. PF-SF, UP-GF) valmistetut kypärät on vaihdettava kahdeksan vuoden kuluttua.
Materiaaleista riippumatta sääolosuhteet ja auringolle altistuminen on otettava huomioon. Jos suojakypärä haurastuu näkyvästi voimakkaan auringonsäteilyn vuoksi, se on vaihdettava mahdollisimman pian. Kypärän käyttäjän turvallisuus on etusijalla!
Lisäksi: Älä pudota kypärää maahan! Sillä jos suojakypärään kohdistuu voimakas, tahaton kuormitus, kypärään voi syntyä näkymättömiä hiushalkeamia, jotka rajoittavat kypärän vakautta ja siten suojatehoa!
...kypärän väristä voi päätellä tarkalleen pääsuojainta käyttävän työntekijän työtehtävän, erityisesti rakennustyömailla?
Yllä luetellut esimerkit suojakypärän värikoodistosta ovat kuitenkin vain käyttöön vakiintuneita kirjoittamattomia sääntöjä. Kypärän värien käyttöä ei ole standardoitu Suomessa tai EU-tasolla.
Tavoitat meidät arkisin klo 8-16 numerosta 020 735 4960 tai myynti@denios.fi.
Tarkemmat yhteystietomme löydät täältä.