DENIOS Finland
Kavallinmäki 15 A
Espoo
02710

Tel.: +358 20 735 4960
Email: info@denios.fi
Internet: www.denios.fi

UN-numerot ja UN-hyväksynnät vaarallisille aineille

Vaarallisten aineiden turvallinen kuljettaminen on suuri haaste, sillä ne voivat ominaisuuksiensa vuoksi aiheuttaa suuren riskin ihmisille ja ympäristölle. Kansainvälinen yhteisö on kehittänyt vaarallisten aineiden UN-numeroiden ja UN-hyväksyntöjen järjestelmän näiden riskien minimoimiseksi ja turvallisen kuljetuksen varmistamiseksi.

Miksi UN-hyväksyntä on tärkeä?

UN-hyväksyntä pakkauksille on välttämätöntä vaarallisten aineiden turvallisen kuljetuksen varmistamiseksi. Vaarallisiksi luokitellut tuotteet voivat väärin kuljetettuina aiheuttaa vakavia vaaroja, kuten räjähdyksiä, tulipaloja, kemiallisia reaktioita tai saastumista.

Vaarallisia tuotteita kuljettavien yritysten on lakisääteisesti noudatettava asiaa koskevia säännöksiä. Näin estetään paitsi mahdolliset vahingot myös logistiikan viivästykset ja seuraamukset.

UN-numeron ja UN-hyväksynnän ero

UN-numero on yksilöllinen tunniste, joka annetaan jokaiselle vaaralliselle aineelle. Se on kansainvälisesti tunnustettu ja antaa tietoa vaarallisten aineiden tyypistä ja niihin liittyvistä riskeistä. Tämä numero löytyy kuljetusasiakirjasta ja vaarallisten aineiden pakkauksesta.

UN-hyväksyntä puolestaan on kansainvälisesti tunnustettu hyväksyntä pakkauksille, jotka on tarkoitettu vaarallisten aineiden kuljetukseen. UN-hyväksyttyjen pakkausten soveltuvuus vaarallisten aineiden kuljetukseen on testattu, ja ne täyttävät tietyt vaatimukset ja standardit. UN-hyväksyntänumero on merkitty pakkaukseen, ja se antaa tietoa siitä, minkä tyyppisille vaarallisille aineille ja pakkausryhmille pakkaus soveltuu.

UN-numero on siis vaarallisten aineiden merkintä, kun taas UN-hyväksyntä on pakkauksen merkintä.

UN-numerot ja vaarallisten aineiden luokat

Vaarallisen aineen UN-numero ja -luokka kertovat, minkä tyyppisestä vaarallisesta aineesta on kyse. Luokka määrittää, mitä pakkaamista, merkintöjä ja kuljetusta koskevia säännöksiä sovelletaan.

Vaaralliset aineet jaetaan eri luokkiin, kuten syttyviin nesteisiin, räjähdysvaarallisiin tai myrkyllisiin aineisiin. Kullakin luokalla on erityisvaatimuksia pakkaamista, merkintöjä ja kuljetusta varten.

Vaarallisten aineiden luokkia on yhteensä yhdeksän, ja ne on merkitty numerolla 1-9. Kullakin luokalla on erityisiä vaaroja ja ominaisuuksia, jotka edistävät vaarallisten aineiden oikeaa tunnistamista ja käsittelyä. Nämä yhdeksän luokkaa on lueteltu kuvauksineen seuraavasti:

  • Luokka 1: Räjähdysaineet ja -tarvikkeet, kuten räjähdysaineet, pyrotekniset aineet ja ilotulitteet

  • Luokka 2: Kaasut, kuten polttokaasut, nesteytetyt kaasut, aerosolit ja paineistetut kaasut

  • Luokka 3: Syttyvät nesteet, kuten bensiini, öljy ja alkoholit

  • Luokka 4: Syttyvät kiinteät aineet, itsestään syttyvät aineet sekä aineet, jotka syttyvät joutuessaan kosketuksiin veden kanssa, kuten syttyvät kiinteät aineet, magnesium ja natrium

  • Luokka 5: Hapettavat aineet ja peroksidit, kuten vetyperoksidi ja nitraatit

  • Luokka 6: Myrkylliset ja tartuntavaaralliset aineet, kuten myrkylliset kaasut, myrkylliset nesteet ja tartuntavaaralliset aineet

  • Luokka 7: Radioaktiiviset aineet

  • Luokka 8: Syövyttävät aineet, kuten hapot ja emäkset

  • Luokka 9: Erilaiset vaaralliset aineet ja esineet, jotka eivät sovi muihin luokkiin, kuten litiumparistot ja vaaralliset jätteet

Jokainen vaarallinen aine ja tuote merkitään UN-numerolla, joka koostuu neljästä numerosta ja on maailmanlaajuisesti yksilöllinen. UN-numero osoittaa, mitä ainetta tai esinettä kuljetetaan, ja auttaa tunnistamisessa ja käsittelyssä.

Esimerkki UN-numerosta

Esimerkki UN-merkinnästä on ”UN 1263”. Tämä merkintä tarkoittaa ”maalit, öljypohjaiset, luokka 3” ja osoittaa, että kyseessä on palava nestemäinen aine, joka on merkittävä ja jota on käsiteltävä vaarallisena aineena kuljetuksen aikana.

Sopiva UN-hyväksyntä UN1263:n kuljetukseen olisi teräksinen vaarallisten aineiden kuljetussäiliö, jonka enimmäistilavuus on 1000 litraa, joka täyttää pakkausryhmän II vaatimukset ja on varustettu sopivalla sulkemisjärjestelmällä.

Kuinka kauan vaarallisia aineita koskeva UN-lupa on voimassa?

UN-hyväksyntä on usein voimassa vain rajoitetun ajan, joten se on uusittava säännöllisesti.

Vaarallisten aineiden kuljetukseen hyväksytyt pakkaukset on myös tarkastettava ja testattava säännöllisesti niiden turvallisuuden varmistamiseksi. Pakkausten UN-hyväksynnät ovat pääsääntöisesti voimassa viisi vuotta, mutta on olemassa myös hyväksyntöjä, joiden voimassaoloaika on lyhyempi tai pidempi.

Pakkauksen UN-hyväksynnän voimassaoloaika ei ole sama kuin enimmäiskäyttöaika. Pakkauksen enimmäiskäyttöaikaan vaikuttavat useat tekijät, kuten vaarallisten aineiden tyyppi, kuljetusolosuhteet ja pakkaustyyppi.

Tarkat tarkastusvälit on määritelty vaarallisten aineiden kuljetusta koskevissa kansainvälisissä määräyksissä.

Seuraavassa on lueteltu tärkeimmät säädökset:

ADR (European Agreement concerning the International Carriage of Dangerous Goods by Road)

Lyhenne ADR RID viittaa vaarallisten aineiden kansainvälisiä tiekuljetuksia koskevaan eurooppalaiseen sopimukseen (ADR) ja vaarallisten aineiden kansainvälisiä rautatiekuljetuksia koskeviin sääntöihin (RID). Esimerkiksi teräksiset ja muovipohjaiset suurpakkaukset on tarkastettava määräajoin 2,5 vuoden välein, kun taas pienet teräskontit on tarkastettava määräajoin 5 vuoden välein.

IMDG-Code (International Maritime Dangerous Goods Code)

IMDG-säännöstön määräyksiä sovelletaan merikuljetuksiin maailmanlaajuisesti. Pakkausten määräaikaistarkastukset on määritelty luvussa 6.1.5.1. Esimerkiksi teräksiset IBC-pakkaukset on tarkastettava säännöllisesti 2,5 vuoden välein, kun taas tietyntyyppiset muoviset IBC-pakkaukset on tarkastettava 2 vuoden välein.

ICAO Technical Instructions & IATA Dangerous Goods Regulations

Kansainvälisen siviili-ilmailujärjestön (ICAO) teknisten ohjeiden ja Kansainvälisen ilmakuljetusliiton (IATA) vaarallisia aineita koskevien määräysten määräyksiä sovelletaan lentoliikenteeseen maailmanlaajuisesti. Määräaikaistarkastukset on määritelty kohdassa 6.3 ja 6.5.

UN-hyväksyntöjä koskevat määräaikaistarkastusvaatimukset

  • Hyväksyntä 1H1, 1H2, 3H1, 6HA1: Voimassa 5 vuotta valmistuspäivästä, ei uusittavissa.

  • Hyväksyntä 1A1, 1A2, 1B1, 3A1, 4A, 4H2, 50A: Voimassa toistaiseksi, jos säiliöt ovat vahingoittumattomia. Määräaikaistarkastukset: Ei ole määrätty.

  • Hyväksyntä 11A, 31A: Lupa voimassa toistaiseksi. Määräaikaistarkastukset 2,5 vuoden välein.

  • Hyväksyntä 1D, 1G: Voimassa 2,5 vuoden ajan valmistuspäivästä. Määräaikaistarkastus 2,5 vuoden välein.

  • Hyväksyntä 11D, 21D, 31D: Hyväksyntä voimassa toistaiseksi. Määräaikaistarkastukset 2,5 vuoden välein.

  • Hyväksyntä 50B, 31H, 31HA, 31HH: Voimassa enintään 5 vuotta valmistuspäivästä. Määräaikaistarkastukset vaaditaan 2,5 vuoden välein.

Mitä tapahtuu, jos pakkauksella ei ole vaarallisten aineiden UN-hyväksyntää?

Jos pakkauksella ei ole UN-hyväksyntää, sitä ei yleensä saa käyttää vaarallisten aineiden kuljetukseen. Vaarallisten aineiden kuljettaminen luvattomissa kuljetuspakkauksissa voi johtaa myös oikeudellisiin seuraamuksiin, kuten sakkoihin, rangaistuksiin tai kuljetusluvan peruuttamiseen.

On tärkeää huomioida, että kaikki tuotteet eivät automaattisesti vaadi UN-hyväksyntää. UN-hyväksyntää koskevat vaatimukset riippuvat tuotteen tyypistä ja kuljetustyypistä. Jos on epäselvyyttä siitä, vaativatko tuotteet UN-hyväksyntää, on otettava yhteyttä asianomaiseen sääntelyviranomaiseen tai kuultava vaarallisten aineiden kuljetuksen asiantuntijoita sen varmistamiseksi, että tuotteet ovat kaikkien tarvittavien säännösten ja standardien mukaisia.

UN-hyväksynnän osatekijät

UN-hyväksytyn pakkauksen merkintäesimerkki:

UN-hyväksyttyjen pakkausten symboli

UN - Yhdistyneiden kansakuntien symboli (UN ympyrän sisällä)

Pakkaustyyppi

Pakkaustyypin muotojen nimeämiskoodi

  1. Tynnyri

  2. (pysyy avoimena, entinen tynnyri, kontti)

  3. Kanisteri

  4. Laatikot tai pahvilaatikot

  5. Pussi, säkki

  6. Yhdistelmäpakkaus

  7. Paineistettu säiliö

Käyttökelpoisten materiaalien koodikirjaimet

  • Teräs = A

  • Alumiini = B

  • Luonnonpuu = C

  • Vaneri = D

  • Lastulevy = F

  • Pahvi = G

  • Muovi = H

  • Paperi = M

  • Metallit (paitsi teräs ja alumiini) = N

  • Lasi = P

Yksittäispakkauksissa tai ulkopakkauksissa numerot voivat edelleen näkyä

  • 1 = irrottamattomalla kannella

  • 2 = irrotettavalla kannella

Pakkausryhmä, suhteellinen tiheys/paino

Y - Pakkausryhmä

Pakkausryhmät: Pakkausryhmien käsitteen ymmärtämiseksi on ensin tiedettävä, että vaaralliset aineet luokitellaan yleensä kolmeen pakkausryhmään, jotka ovat (roomalaisin numeroin) I, II ja III:

  • I = suuri vaara

  • II = keskisuuri vaara

  • III = vähäinen vaara

Tämän mukaisesti vaarallisten aineiden pakkaukset jaetaan myös kolmeen ryhmään ja niille annetaan suorituskykykirjaimet X, Y ja Z. Suorituskykykirjaimet tarkoittavat

  • X = suuri vaara

  • Y = keskisuuri vaara

  • Z = vähäinen vaara

Näin ollen vaarallisten aineiden pakkauksia voidaan käyttää vain tiettyihin pakkausryhmiin kuuluville vaarallisille aineille:

  • X-pakkaus voi sisältää pakkausryhmiin I, II ja III kuuluvia vaarallisia aineita.

  • Y-pakkaukseen voidaan laittaa pakkausryhmien II ja III vaarallisia aineita, mutta ei pakkausryhmän I aineita.

  • Z-pakkaukseen voidaan laittaa pakkausryhmään III kuuluvia vaarallisia aineita, mutta ei pakkausryhmiin I ja II kuuluvia aineita.

1.8 - Suhteellinen tiheys, jolle tyyppi on testattu TAI kiinteiden aineiden osalta: tämä on pakkauksen suurin bruttopaino kilogrammoina

Testipaine (kpa) tai ”S”, jos kyseessä on kiinteä aine

100 - Hydraulisen sisäisen painetestin testipaine kPa:na (kilopascaleina) (100 kPa = 1 bar) TAI kiinteiden aineiden osalta kirjain ”S”

Valmistusvuosi

23 - Valmistusvuosi (2023)

Valmistusmaa

D - Luvan myöntäneen valtion tunnus

Hyväksyntäviranomainen, hyväksyntänumero ja valmistaja

DB - Lupaviranomainen/laitos

1195 - Tunnusmerkki / valmistajan nimi

Samankaltaisia julkaisuja

Ladataan…
Valikko
Kirjaudu sisään
Autamme mielellämme!

Tavoitat meidät arkisin klo 8-16 numerosta 020 735 4960 tai myynti@denios.fi.

Tarkemmat yhteystietomme löydät täältä.

Juhlapyhien vuoksi tilauksesi saatetaan toimittaa myöhemmin kuin normaalisti. Pahoittelemme mahdollisia toimitusviivästyksiä ja kiitämme ymmärryksestänne.